Onze geschiedenis

Het is 27 augustus 1932 als Cornelis Goedkoop een onderneming start in hout en ijzerwaren. Aan de Westerstraat 57 midden in de Amsterdamse Jordaan vestigt hij zijn bedrijf met de welluidende naam 'de Houtbokser'. Zijn handelsgeest is spreekwoordelijk, zeker in de crisistijd van de vroege jaren 30, al snel komen de eerste 'knechten' in dienst en groeit het bedrijf. Op de openingsdag wordt overigens een om zet van Fl. 5,67 gerealiseerd.
Start onderneming Goedkoop in start en ijzermaterialen
Nieuwe panden Gebroeders Goedkoop

Van oudsher de specialist in Amsterdam en omgeving

Midden jaren ’30 wordt de basis voor een echt familiebedrijf gelegd met de komst van Albertus de broer van de oprichter. Het bedrijf heet voortaan “Gebroeders Goedkoop” een naam om nooit meer weg te doen. Groei en ruimte zijn 2 begrippen waar de firma constant mee bezig is. En al gaat de periode ’40-’45 natuurlijk ook aan de firma Goedkoop niet ongemerkt voorbij, toch komt het bedrijf ongeschonden in de tijd van naoorlogse wederopbouw terecht. Er komt zo links en rechts een pandje bij, de zaken gaan goed en er wordt een voorzichtig begin gemaakt met de verkoop van plaatmaterialen (triplex en board).

Verandering in de jaren '50

Albertus verlaat de zaak in 1949, maar Gebroeders Goedkoop blijft het, die naam is gevestigd en krijgt intussen ook buiten de Jordaan een bekende klank. Cornelis gaat verder en na jaren van hard werken met een toenemend aantal “knechts” komt in het midden van de jaren 50 zijn oudste zoon Bob de gelederen versterken. De afleveringen gaan in die tijd met een huurauto ( met chauffeur) die ‘s morgens  vlees rondbrengt bij de slagerijen en in de middag beschikbaar is voor de houthandel. Later komt de eerste eigen vrachtwagen van het merk Borgward. 
Gebroeders Goedkoop in de Jordaan Amsterdam

De jaren '60: uitbreiding opslagruimte

Begin jaren 60 ontstaat er weer ruimtegebrek en in de Anjelierstraat en Violettenstraat komt een aantal loodsen beschikbaar. Hier ontstaat extra opslagruimte maar een deel daarvan is niet meer onderling verbonden, een bezwaar dat in de latere jaren nadrukkelijk gaat tellen. Ook op het persoonlijke vlak wordt uitgebreid door de komst van zoon Kees. Na enige jaren neemt hij samen met Bob de zaak van Pa over. Dan dus weer met recht Gebroeders Goedkoop. 
Bob en Kees nemen Goedkoop over

Sakol branchevereniging

De jaren '90 - Lid van Sakol

Om krachten te bundelen wordt houthandel Goedkoop eind jaren 80 lid van Sakol,  dit is een groep zelfstandige ondernemers die  hun krachten bundelen op het gebied van inkoop. Naderhand wordt er ook een Sakol verkoopafdeling opgericht, dit met de gedachte om onze klanten landelijk te leveren.

De jaren '90 - Goedkoop naar Duivendrecht

Het is 1 oktober 1991 als oprichter Cornelis Goedkoop om kwart voor acht in de ochtend de nieuwe vestiging aan de Molenkade 43-44 in Duivendrecht opent. Op deze locatie, waar 6000m2 bedrijfsruimte beschikbaar is, worden alle activiteiten geconcentreerd. Tegelijk een afscheid van een heel bijzondere vestigingsplaats, de Westerstraat met al z’n historie. Maar Bob en Kees Goedkoop leiden en begeleiden de firma in zijn verdere expansie, in 10 jaar tijd wordt de omzet verdrievoudigd. In 1985 komt Cees jr. (zoon van Bob Goedkoop) bij het bedrijf en doorloopt in de eerste jaren zo ongeveer alle disciplines binnen de organisatie. Na 10 jaar gaat hij deel uitmaken van de directie en in dat jaar komt Jaco (zoon van Kees Goedkoop sr.) in het bedrijf. Ook hij ziet vanaf 1995 alle hoeken van de organisatie en treedt enig jaren later toe tot de directie. De gebroeders zijn nu neven geworden.

De nieuwe eeuw - Sassenheim

In 2001 wordt in Sassenheim een bestaande groothandel overgenomen. Na sloop van een deel van de bestaande hallen wordt nieuwbouw gerealiseerd waarin zo'n 8000m2 vloeroppervlak ontstaat met een aanmerkelijk grotere hoogte dan in de vestiging Duivendrecht. De kernactiviteit van houthandel Goedkoop ligt traditioneel in Amsterdam. Het afzetgebied is met de vestiging Sassenheim inmiddels verruimd tot de gehele Randstad en Flevoland en het Gooi. Sassenheim fungeert als Logistiek Centrum van Goedkoop bouwmaterialen.

Buitenterrein vestiging Sassenheim

Vestiging Almere sinds 2010

In 2008 hebben Cees en Jaco de beslissing genomen om uit elkaar te gaan, de visie van beide lag te ver uit elkaar. De daaropvolgende jaren waren zeer zwaar, de organisatie moest opnieuw worden herzien.  Uiteindelijk kwam Cees weer goed in zijn vel te zitten, en dat resulteerde in een overname van een nieuw filiaal in Almere, Cees was  al voor één derde eigenaar maar wilde graag alleen verder. Dit gebeurde in het jaar 2010.

Vestiging Delft sinds 2013

Cees was ook voor één derde eigenaar van Prins en de Vries in Delft, in het jaar 2013 heeft Cees alle aandelen overgenomen, dit is het begin van het vierde filiaal met de missie uitbreiding in regio en het versterken van de organisatie.

Vestiging Alphen aan den Rijn sinds 2020

Per 1 april 2020 is Goedkoop bouwmaterialen een samenwerking aangegaan met GBI Van Beijeren in Alphen aan den Rijn. Vanuit de vestiging aan de Eikenlaan bedienen wij rechtstreeks onze klanten op gebied van hout- en bouwmaterialen. 
Vestiging Alphen aan den Rijn

90 jaar Goedkoop bouwmaterialen in 2022

In 2022 vieren wij vol trots het 90-jarig bestaan van Goedkoop bouwmaterialen. Tijdens het jubileumjaar zetten wij onze klanten in de spotlight, zonder hen waren we nooit zover gekomen. Een aantal van hen kennen wij al sinds de Westerstraat. Tijdens het jubileumjaar wordt ook bekend gemaakt dat de vierde generatie Goedkoop de intentie heeft het familiebedrijf voort te zetten. Op naar 100 jaar... en verder!
Aan het laden
Aan het laden